Saturday, September 18, 2010

蔡细历:提升竞争力建议减30%土著股权

蔡细历:提升竞争力建议减30%土著股权


蔡细历:提升竞争力建议减30%土著股权

Posted: 18 Sep 2010 07:44 AM PDT

(芦骨18日讯)马华总会长拿督斯里蔡细历认为,如果谈到经济开放,政府应慎重考虑逐步减少30%土著股权的建议,以让我国持续具有竞争力和条件。

他说,考虑逐步减少30%土著股权,不意味针对土著,这已不是华裔和土著之间的经济竞争,而是在全球化下和全世界的人竞争,以达致新经济模式的发展目标。

蔡细历昨晚在芦骨中华小学出席由马华直落甘望区会主办的"2010年全民同欢庆中秋"晚会上致词时,如此指出。

确保外资对发展信心

他说,为确保我国可面对全球化和资讯工艺革命,以及经济体系得到改革和转型,我国经济体系有待更进一步开放,让国家能有持续的竞争能力和条件。

他说,首相拿督斯里纳吉上任后作出的一些改变,使到我们更有信心的说,首相是真正通过实际行动来落实"一个马来西亚"理念,这些改变包括挂牌公司不需有土著30 %固打制、银行和金融领域的开放,和外资理事会土著股权的放松。

"但我们认为这是不够的,我们认为应有更多领域和行业作出开放,这是为了确保国家经济体系可以进行改革和转型,同时确保外资和本地投资者对国家的发展有信心。"

出席者包括马华直落甘望区会主席叶理国、筹委会主席杨声旺、马华森州联委会署理主席拿督林岑、森州行政议员拿督萧进平,及马青直落甘望区团团长叶坤财等。

《中国报》18-09-2010


Kes Sosilawati: Pekida berkabung

Posted: 18 Sep 2010 04:50 AM PDT

Kira-kira 120 anggota Pertubuhan Kebajikan & Dakwah Islamiah SeMalaysia (Pekida) hadir ke rumah Noorhisham Mohamad yang mati dibunuh bersama Datuk Sosilawati Lawiya pada 30 Ogos lalu bagi menyertai bacaan Yaasin dan tahlil kepada arwah. Majlis itu diadakan di rumah Noorhisham di Taman Seraya, Ampang pada jam 12.00 tengah hari diketuai oleh Pengerusi hal ehwal khas Pekida Shahril Abdul Aziz. Cerita penuh di sini - www.malaysiakini.com
Views: 507
2 ratings
Time: 06:30 More in News & Politics


YBs “Woken Up from Restful Slumber”

Posted: 18 Sep 2010 03:07 AM PDT

Who voted them in? Who are the masters? Who can change them? It's you,you and you only. For the past couple of months audie61 have been harping on this issue "Beware the Peoples Power". Its is not just a mere rhetoric or as a ADUN YB spelt it out clearly that "if you do not answer to the smses or telephone calls from your constituency your days are numbered."

Waking up in the morning is something that most of us hate to do. I mean, who really wants to be woken up from restful slumber when you're having such a nice sleep? Imagine waking up the next morning'NO MORE A YB..IT'S HARD TO TAKE FOR SOME……

YOU WOULD KNOW…

Even a former Asst Minister said the "people in the urban areas are no different form the rural areas." Do we need to spell it out to the BN YBs or MPs now? The NCR issue in Sarawak seems to be a more than a thorn for the BN Coalition. Is it  still a BN safe deposit in the rural areas? It will be if the YBs and MPs do not fall into the "arrogant and uncontactable category"

Pakatan wannabes should also not be complacent thinking that they are now on a threshold of success. The voters will not be hoodwinked with the same old familiar faces who has fought and losts more often than not. Azmin Ali who has been through thick and thin with PKR knows that though the PR alliance won many hearts during the last GE there is still so much to do especially so in Sarawak.

He too has many weaknesses but he was bold to inform the PR group at the function in Kuching celebrating Malaysia Day that he will try to keep his word in answering calls and smses. He begged though that the callers do please inform who they are before they call as he has received many crank,threatening and unfriendly voices on the other side.

Have the YBs and MPs woken up from their slumber? A BN ADUN capitalise on the subject on who this when he said on the eve of merdeka day,"You can publish my number. I answer calls.It is a courtesy.but there are people who do not answer when you return the call. I am not going to call them two or three times.With modern technology all callers are now listed.You can quote me,There is no excuse not to return calls." 

BN and PR will do the necessary vetting of their election candidates and they will know now that the people will return the candidates who deserves to be elected. Gone are the days when they say,"Kalau BN Lambang sudah menang 80%" -( with BN symbol you are assured at least 80% to be elected) It goes without saying there is also no certainty that the people will vote PR candidates just like that.

Every Election there will be some surprises but the lasts GE there was more than a surprise. It has given the people the chance to see for themselves that they are the RIGHTFUL OWNERS/SHAREHOLDERS OF THE MALAYSIAN AND STATE GOVERNMENTS. It is now more of policies,approach and propaganda ato win over the hearts and mind of the people. They have seen how goals are scored in the dying minutes of a game and they too know how much the political parties now value their votes.

Every citizen be in the rural or urban enclave of Malaysia has also woken up to the fact that they can change whoever they want at a general or state election. There is no more a safe seat for anyone. There is no time left for testing the groundswell. The people will speak their minds through the ballot boxes. The defeated candidates will just use a simple excuse,"I was not ready. I am sorry"

Is that good enough.??

PR AND BN Coalitions will not be fooled anymore. Eventhough some candidates will be qualified it remains the choice and a call for the political parties. They will put the WINNABLE candidates and they will not leave it to chance. The next elections will see the TWO HUGE ELEPHANTS looking to trample and outdo each other for the choice of the constituency.

Of course,they will be minor skirmishes put up by independant parties who are not aligned to any of the coalition. Certain individuals will also put their names in the hat as independant candidates as it might just be their LUCKY DAY when the voters decide otherwise. 

The voters in the respective constituencies have slowly woken up from the slumber and it is up to the YBs and MPs to wake up sooner rahter than later. its no more just "I surely will win"

 Even a rural voter said to audie61 the dayaks are realising now that they will know who to vote for and not just the party they represent. If the candidate is more than capable why should we reject just for short term benefit. Don't just take us for being justs simple minded people anymore. We have woken up from 47 years  in Malaysia and  if the YB or MP is underperforming we change. It's our right and the political parties will know that we are not joking.

YOU KNOW THAT THE PEOPLES POWER IS REAL AND YOU MUST TELL YOUR ELECTED REPRESENTATIVE.

THE MESSAGE IS CRYSTAL CLEAR"DON'T WAIT TILL IT'S TOO LATE..


Batu Arang Special: A step back in time

Posted: 17 Sep 2010 07:49 PM PDT

BATU ARANG MERDEKA SPECIAL | A step back in time The quiet Batu Arang is home town of former All Malaya Estate Staff Union secretary-general Jiwi Kathiyah. According to Jiwi, during its heyday, Batu Arang was a fountain of peace and a cauldron of revolutionary spirit, all at the same time. This forgotten town which witnessed some of country's most popular labour strikes and demonstrations is also home to many prominent leaders past and present. Today it silently holds many untold stories of our history. Batu Arang was the birthplace of many radical unions. The Coal Workers Union had a leading role in some of the largest strikes of the period when they protested over their working conditions and poor wages.
Views: 307
6 ratings
Time: 10:23 More in News & Politics


Najib Does Not Want To Snub Us, Says PERKASA - By Boo Su-Lyn.

Posted: 17 Sep 2010 09:31 PM PDT

Perkasa claimed today that Prime Minister Datuk Seri Najib Razak's stand against Umno stirring conflict with non-governmental organisations indicates his reluctance to snub the Malay rights group.

Najib said yesterday that the ruling party did not want to be in conflict with any NGO despite the recent move by Umno leaders to distance the party from Perkasa.

"It does not mean that the prime minister agrees with all of Perkasa's demands, but he clearly feels that distancing Umno from Perkasa is not the right move," Perkasa secretary-general Syed Hassan Syed Ali told The Malaysian Insider today.

"Perkasa believes that Umno and Barisan Nasional (BN) will always take into account the demands and views of Perkasa and other NGOs," he said.

Najib, however, has played down Perkasa's significance as a pressure group and said that Perkasa was just like any other NGO.

Syed Hassan pointed out that there was no reason for BN to alienate a registered NGO like Perkasa as the ruling coalition has listened to the views of an unregistered NGO like Hindraf.

"If the BN government takes into account the voice of an unregistered NGO like Hindraf, why can't a valid NGO like Perkasa be approached?" he asked.

Syed Hassan also stressed that there were no special ties between Umno and Perkasa.

The opposition has accused the ruling party of using Perkasa to restore Malay votes that were feared to be lost among conservatives who felt that the Najib administration was pandering to the non-Malay communities.

Recently, however, leaders aligned to Najib have begun the process of distancing the party from Perkasa to halt the erosion of non-Malay support for the ruling coalition.

Using the Malay rights platform, Perkasa has denounced Najib's economic reforms despite his assurances that such reforms would not be at the expense of Bumiputeras.

Perkasa, backed by former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, has opposed any attempt to roll back the Bumiputera quotas associated with affirmative action policies.

"Perkasa is very thankful for the prime minister's statement," said Syed Hassan.

He also expressed hope that the Prime Minister's statement would not be twisted by certain parties to accuse him and Umno of having hidden agendas.

The Perkasa secretary-general pointed out that alienating NGOs was tantamount to alienating the people as members of NGOs are Malaysians.

"Those who are members of NGOs are Malaysians. So, to alienate NGOs is to alienate the people," added Syed Hassan.


Courtesy of The Malaysian Insider


Malaysia Day Is NOT 1Malaysia Day, So What?

Posted: 17 Sep 2010 09:34 PM PDT

Referring to the article by Hannah Yeoh entitled "Malaysia Day and NOT 1Msia Day" which appeared on her blog on Friday, September 17, 2010.

Why everything to do with the ruling parties must we labeled it as bad, stupid, evil, mad and etc? Even though 1Malaysia is political slogan espoused by the Najib Administration, isn't it better than racist remarks like "you are pendatang", "kalau tak suka boleh keluar", and "I am Malay first" issued by some extreme, ultra and racist group of people? And what is wrong with linking 1Malaysia slogan with Malaysia Day even though 1Malaysia is NOT Malaysia Day? Who says Malaysia Day is 1Malaysia Day anyway? If whatever slogans which would be good for the promotion of unity amongst the people of Malaysia is used in conjunction with Merdeka Day or Malaysia Day, who would deemed it is wrong to used it? The citizens of Malaysia are already sick and fed-up with much of the racist rhetoric publicity stunts we see and heard everyday that we do not need any politicians, be it from the ruling or oppositions to made it worse with their petty political quarrels with the sole objective of scoring political points.

It is also a shame that Malaysia Day is recognized, celebrated and declared a public holiday by the Federal Government for the first time after almost five decades of formation of Malaysia. Are we not already 1Malaysia in 1963 back then?


Sorrowful tale of Bakun evictees

Posted: 17 Sep 2010 10:41 AM PDT

West Malaysians are being fed "spoonfuls of sugar" but the people of Sarawak, particularly those affected by the Bakun Hydroelectric Project, are having to "chow down chillies" after having been evicted from their ancestral homes. Full story here: www.malaysiakini.com
Views: 19
0 ratings
Time: 10:18 More in News & Politics


Soh Chee Wen having one leg in two boats?

Posted: 17 Sep 2010 06:54 PM PDT

It is partially exposed in a "teaser" interview done by Merdeka Review with outgoing PKR deputy president Dr Syed Husin Ali who I respect a lot. The story is carried in malaysia-chronicle.com, and I reproduce it below for sharing. I hope someone would translate it into English; YL may just do a summary of the part involving the ertswhile blue-eye boy well known to one Ling Jnr that's popularly called John Soh by his inner circle, of former MCA head Dr Ling Liong Sik's circus two. Well, Ling Jnr is also former billionaire at an ancient age all of 27centureis -- oops! change centuries to years, my Saturday blues! Maaf, ia, it's still the spirit of Hari Raya Aidilfitri and I'm fasting until 300PM rumah buka at a Pas friend's...-- Desi, knottyaSsusual

PS: I served some four months at freemalaysiatoday.com from Day 1 and precedent planning weeks -- thinking hard if I should writHe an "insider" acc'unt. Will check how much/mush --MC or it should be CM?-- is willing to pay for an XXCLUSIF!:(




Saturday, September 18, 2010
Anasir lunturkan semangat perjuangan PKR...
Soh Chee Wen
Lim Hong Siang

(MerdekaReview) "Sekarang tak ada. Sekarang tidak boleh lagi." Apabila wartawan mendesak, beliau dengan lantas menjawab, "Saya tidak tahu". Bagaimanapun, akhirnya beliau memberi bayangan, "Baca Free Malaysia Today, kaji siapa di belakangnya... Adakah ia menganggap parti sebagai kawan, atau lawan?"


"Kita terus menerbitkan Suara, walaupun cara ini melanggar undang-undang. Kita terus mengedarkan Suara walaupun banyak pengedar yang diugut. Kita tidak ada pilihan lain. Pihak berkuasa menuduh kita melanggar undang-undang. Akan tetapi, dengan menafikan hak kita untuk bersuara, sebagaimana yang dijanjikan oleh Perlembagaan Persekutuan, Kerajaan sebenarnya menggalakkan kita melakukan aktiviti di luar undang-undang. Ini tuntutan masa dan keadaan." --

Dipetik daripada ucapan perasmian Syed Husin Ali, selaku Timbalan Presiden dalam Kongres Nasional Tahunan AMK dan Wanita PKR, pada 1 September 2006.

Suara Keadilan, lidah rasmi PKR selepas penggabungan antara Parti Rakyat Malaysia (PRM) dengan Parti KeADILan Nasional, tidak memperolehi permit sejak terbitan sulungnya pada Jun 2005. Bagaimanapun, terbitan diteruskan biarpun berdepan dengan tekanan dan ugutan dari Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Seandainya diimbas, ia mungkin detik saat yang paling sukar untuk PKR, dengan hanya tinggal seorang ahli parlimen, iaitu Presidennya, Wan Azizah Wan Ismail setelah dibadai "gelombang biru" dalam PRU ke-11. Namun demikian, semangat perjuangan pimpinan dan anggotanya menjadi obor yang menerangkan kesuraman ini.

Ia tidak terhenti setakat pada ucapan Syed Husin Ali, atau seruan Ketua Penerangan ketika itu, Tian Chua semasa sesi penggulungan perbahasan dalam Kongres Nasional Tahunan, untuk berdemonstrasi menuntut hak penerbitan lidah parti. Kata-kata diterjemahkan kepada tindakan, apabila pimpinan dan anggota PKR turun gelanggang untuk berkumpul di bawah pejabat SUHAKAM pada 24 November 2006.

Protes hangat-hangat ayam?

Adegan tersebut tidak kelihatan lagi, biarpun PKR kini ditimpa nasib yang sama - permit Suara Keadilan tidak diperbaharui. Tindakan protes agak hangat sebermulanya, apabila PKR mengambil langkah untuk menerbitkan lidah partinya dalam bentuk edisi tidak berkala, bermula dengan Keadilan (12 Julai 2010), Obor Keadilan (19 Julai 2010), Sinar Keadilan (26 Julai 2010), Utusan Keadilan (2 Ogos 2010), Berita Keadilan (9 Ogos 2010) dan kemudiannya berhenti di Metro Keadilan (16 Ogos 2010).

"Saya rasa ini sedang diperjuangkan..." Syed Husin Ali, Timbalan Presiden PKR cuba mempertahankan partinya, dalam satu wawancara bersama MerdekaReview, yang diadakan di pejabatnya, semalam.

Jawapan beliau ditemukan dengan soalan susulan, "Tetapi mengapa ia diberhentikan?"

"Ada perubahan dalam Suara Keadilan..." Beliau akhirnya mengakur, menceritakan bagaimana organ parti ini diambil alih oleh "golongan yang dianggap profesional", dari tangan "orang yang bersemangat tetapi dianggap tidak profesional".

Pengambil-alihan ini berlaku selepas tsunami politik, apabila PKR dilambung dengan harapan tinggi daripada rakyat. Babak ini menyaksikan bagaimana Zunar, Ketua Pengarang dengan kakitangannya dalam Suara Keadilan, terpaksa memberi laluan kepada pasukan editorial baru.

"Test (ujian) yang pertama ialah golongan profesional ini, misalnya kali pertama, dua tahun lalu, (Suara Keadilan) dihentikan, (selepas tsunami), sudah dihentikan. Suara Keadilan tak ada permit, mereka berundur. Yang profesional takut."

Syed Husin Ali (gambar kiri) menyambung, "Dan saya kata waktu itu, keluarkan (terbitkan), buat atas nama saya. Dan mereka teruskan. Tapi yang meneruskan ialah golongan yang bersemangat dan berani itu. Tetapi, apabila golongan yang profesional ini mengambil alih, walaupun saya katakan nama permit tu nama saya, saya ambil tanggungjawab, tapi mereka kurang berani."

Profesional tetapi tak berani?

Di sini ia memperlihatkan satu perubahan dalam sikap, yang berlaku di kalangan anggota mahupun pimpinan parti. Syed Husin Ali mengakuinya, "Tapi, itu tak bererti terus mengalah begitu sahaja. Sebab sekarang, salah satu sebab, golongan profesional ini dia memikirkan soal kewangan, untung-rugi, kan? Dan bila tak ada wang, dia tak berani nak keluarkan."

Apakah fenomena ini membimbangkan Timbalan Presiden, yang bakal berundur? "Ada, ada kemungkinannya nilai-nilai kebendaan dan kewangan mendominasi dalam parti. Kebimbangan itu ada. Ini bukan masalah parti. Ini masalah seluruh masyarakat. Seluruh dunia. Dan sangat susah untuk kita menongkah arus... Orang yang bodoh-bodoh macam saya sahaja..."

Beliau ketawa bersama wartawan, untuk jawapan yang tidak perlu dijelaskan lagi. Tetapi, bukankah ia satu sindiran yang sinis, apabila PKR mampu mengharungi rintangan ini pada zaman yang paling sukar buat partinya, tetapi kini dengan segala syarat atau kelebihan yang ada, misalnya kuasa kerajaan negeri, bilangan wakil rakyat yang bertambah, ia pula senang mengalah?

Syed Husin Ali terpaksa mengakuinya, sambil meluahkan apa yang terpendam, "Ini satu fenomena yang kurang baik, kerana lebih sibuk sekarang ini dengan soal-soal kerajaan, dengan soal jadi wakil rakyat, dengan soal jadi ADUN, daripada memikirkan kerja-kerja dan sumbangan terhadap rakyat."

Melihat kepada senario ini, mungkin ada yang menganggap teguran ahli politik veteran ini masih diperlukan dalam PKR. Tetapi, secara terus-terang beliau berkata, "Walaupun saya berada di situ, ataupun tak ada di situ, perkara ini akan berlaku..."

Peranan Soh Chee Wen

Jelas, sesuatu yang "tidak kena" berlaku dalam PKR itu sendiri. Kemasukan "golongan yang dianggap profesional, tetapi tidak bersemangat" ke dalam parti selepas tsunami politik pada tahun 2008, harus diteliti. Wartawan seterusnya menyebut nama "Soh Chee Wen", yang dibangkitkan oleh Zaid Ibrahim secara terbuka baru-baru ini dalam kenyataannya.

Soalannnya berbunyi, "Sejauh manakah peranan Soh Chee Wen (gambar kanan) dalam parti?"

"Sekarang tak ada," jawab Syed Husin Ali.

"Dulu ada?" tanya wartawan.

"Dulu ada, dari segi kewangan..." Syed Husin Ali jelas teragu-ragu, mungkin dikhuatiri sama ada dirinya membongkar rahsia parti, yang sebenarnya sudah menjadi rahsia terbuka.

"Sekarang tak ada. Sekarang tidak boleh lagi." Apabila wartawan mendesak, beliau dengan lantas menjawab, "Saya tidak tahu". Bagaimanapun, akhirnya beliau memberi bayangan, "Baca Free Malaysia Today, kaji siapa di belakangnya... Adakah ia menganggap parti sebagai kawan, atau lawan?"

Namun, jelas Syed Husin Ali terusik dengan kenyataan Zaid Ibrahim, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, yang mempersoalkan, bukankah Soh Chee Wen sahabat Anwar? 【Siapakah '"Musuh Parti" dalam PKR?】

"Saya akan kata, satu waktu dulu..." Syed Husin Ali menjelaskan, "Anwar (gambar kanan) pun sahabat baik dengan ramai orang yang telah keluar daripada parti. Sama ada anggota parlimen, ataupun orang yang pernah aktif dalam parti. Tetapi bila mengambil satu sikap yang tertentu, takkan boleh katakan mereka tu bekerjasama ataupun sepandangan."

"Sudah berubah, sudah berubah..." Demikianlah yang diulangi oleh ahli politik yang berusia 74 tahun ini. Beliau menambah, perhubungan antara orang dengan keadaan sentiasa berubah dalam politik, sehingga orang mengatakan "tiada yang tetap dalam politik".

"Maka tak usahlah dibangkitkan bahawa hubungan mereka yang baik seketika dahulu, apabila keadaan sudah berubah sekarang," kata Syed Husin Ali.

Soh Chee Wen dikatakan memainkan peranan yang aktif seketika dahulu di ibu pejabat PKR. Bagaimanapun, beliau kini telah meninggalkan pejabatnya, kebetulan tidak lama selepas bekas Setiausaha Agung, Salehuddin Hashim meletak jawatan.

Soh Chee Wen, bekas pemimpin yang berkecimpung di antara dunia politik dan korporat, terkenal sebagai orang kanan Ling Liong Sik ketika Ling menerajui pimpinan MCA. Namun, hubungan Soh Chee Wen dengan Ling Liong Sik menjadi tegang semasa kemelut ekonomi pada tahun 1997, malah Soh melarikan diri ke luar negara setelah disabit dengan tuduhan jenayah komersial.

"Dana sumbangan" merupakan sesuatu yang lumrah dalam operasi parti politik. Dalam dunia realiti, udang tetap akan bersembunyi di sebalik batu. Dana sumbangan tidak datang secara percuma.

"Ada, " Syed Husin Ali cuba menafikan, menjelaskan bahawa "ada yang menderma dan tidak begitu demanding (permintaan yang banyak)". Beliau menambah, tanpa merujuk kepada siapa-siapa, "Dia (penyumbang dana politik) tidak boleh menggunakan wang sebagai leverage (pengaruh) untuk menentukan dasar."

"Mana-mana parti politik tidak akan keberatan untuk menerima sumbangan yang ikhlas, tetapi bukan dikenakan syarat, misalnya siapa yang hendak diangkat (menjadi pimpinan), rancangan apa yang dijalankan, atau dasar apa yang perlu dilaksanakan..." tegas beliau.

Sementara mengalu-alukan sokongan kebendaan dan moral, Syed Husin Ali berterus-terang, "Sebenarnya parti tidak seharusnya bergantung kepada orang-orang tertentu. Sama ada dari segi kewangan ataupun dari segi organisasi. Ataupun dari segi politik. Tak boleh. Bahkan parti tak boleh bergantung hanya pada Anwar."

"Parti harus bergantung kepada organisasi, dasar dan sebagainya..." tegas Syed husin Ali. (Bahagian pertama, bersambung)


No comments: