Monday, November 2, 2009

[Raja Petra] Apakah pilihan yang ada? (What are the choices?)

[Raja Petra] Apakah pilihan yang ada? (What are the choices?)


[Raja Petra] Apakah pilihan yang ada? (What are the choices?)

Posted: 02 Nov 2009 03:44 PM PST

Sumber: Malaysian Today
Penulis: Raja Petra Kamarudin
Terjemah Oleh: Ady
Tajuk: Apakah pilihan yang ada? (Original title: What are the choices?)


Ramai antara kita yang kecewa dengan Pakatan Rakyat. Pada masa yang sama, kita lebih rela mati daripada menyokong Barisan Nasional. Tetapi pilihan kita terhad. Jadi, kita memerlukan platform yang baru. Jika Gerakan dapat memainkan peranan sebagai platform baru itu, maka mereka pasti diberikan peluang untuk muncul sebagai kerajaan.....


Apakah pilihan yang ada? (Original title: What are the choices?)

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin


Buat salah, tak buat pun salah. Itulah masalah yang dihadapi Pakatan Rakyat. Apabila anda melakukan sesuatu, anda dikutuk. Tidak melakukan apa-apa? Anda juga dikutuk. Inilah dilema yang dihadapi pihak pembangkang.

Keluhan utama terhadap pihak pembangkang adalah bahawa mereka terlalu bertolak ansur dengan 'Napoleon Kenit', wakil semberono dan sebagainya. Apabila pihak pembangkang terlalu bertolak ansur dengan 'si katak', 'pembelot', 'talam dua muka (Trojan Horse)', ataupun mereka yang disyaki hendak 'berhijrah', maka pihak pembangkang dituduh tidak buat kerja.

Sekarang barulah pihak pembangkang mula mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang menjejaskan kedudukan Pakatan Rakyat. Bagaimana pula respon media arus perdana terhadap perkembangan mutakhir ini? Ah, kononnya pihak pembangkang sudah berpecah-belah.

Ya, buat salah, tak buat pun salah.

Pihak pembangkang mempunyai dua pilihan. Pilihan pertama; tak buat apa-apa dan wujudkan tanggapan bahawa semuanya baik-baik belaka di barisan pembangkang. Pilihan kedua: hambat keluar semua duri dalam daging di pihak pembangkang. Yang mana satu pilihan hati?

Saya pernah menggunakan istilah 'diktator baik' dalam satu artikel dahulu. Ini mungkin hanyalah satu percanggahan retorik (oxymoron), sepertimana perisikan tentera digelar 'military intelligence'. Bijakkah (intelligent) pihak tentera? Atau mungkinkah si pelacur dara itu satu oxymoron? Mungkinkah si pelacur masih dara? Ah, tak mungkin, bukan? Itulah namanya percanggahan retorik. Jadi, adakah 'diktator baik' juga satu percanggahan retorik?

Pemerintahan diktator berlaku apabila para penguasa memerintah secara kuku besi dan tidak membenarkan sebarang perbezaan pendapat ataupun bangkangan. Tetapi kediktatoran yang baik adalah pemerintahan yang tegas, namun diseimbangkan dengan keadilan, kesaksamaan dan belas kasihan.

Memanglah tidak mudah untuk merealisasikannya. Secara teori, ia mungkin kedengaran ideal, tetapi secara praktikal, ia mungkin sangat sukar dilaksanakan.

Namun demikian, keteraturan tatacara mesti dikekalkan dan apabila tatacara tidak dipatuhi, maka langkah-langkah yang ekstrem diperlukan. Pada pandangan saya, pada masa lalu, terdapat tanggapan bahawa pihak pembangkang terlalu takut untuk mengambil langkah-langkah yang ekstrem bagi menangani isu ketidakpatuhan tatacara.

Apakah akibatnya? Maka muncullah sosok seperti Hassan Ali, Ibrahim Ali, Zulkifli Nordin dan yang lain-lain, yang melakukan tindakan yang menjejaskan kedudukan pembangkang. Dahlah tu, kita juga terpaksa berdepan dengan pertikaian dalaman, perbalahan antara parti dan sayembara dalam parti yang berisiko menjatuhkan pembangkang.

Jadi, di manakah titik akhirnya? Di manakah kebebasan berekspresi berakhir dan sabotaj bermula? Apakah batas-batas yang perlu diperhatikan wakil pembangkang? Hal ini tentunya subjektif kerana setiap orang ada pendirian masing-masing. Bolehkah kita menerima cara barat yang meluahkan ketidakpuasan hati dengan berbogel, seperti Lady Godiva yang menunggang kudanya telanjang bulat 1,000 tahun yang lalu?

Keluhan utama terhadap pihak pembangkang adalah bahawa mereka tidak mendisiplinkan 'wakil-wakil yang degil'. Tidak lama selepas pilihanraya umum 8 Mac 2008, Malaysia Today mendedahkan bahawa terdapat pihak-pihak tertentu dalam PAS yang mengadakan perbincangan rahsia dengan UMNO. Malaysia Today juga mendedahkan bahawa UMNO sedang cuba menggulingkan lima kerajaan negeri di bawah penguasaan Pakatan Rakyat, yakni dengan merasuah wakil-wakil pembangkang. Selain itu, Malaysia Today mengatakan bahawa UMNO mahukan orang Melayu di pihak pembangkang melompat ke pihak mereka supaya kuasa politik Melayu dapat dipulihkan.

UMNO mengatakan bahawa pilihanraya umum 8 Mac 2008 adalah ulang tayang pilihanraya umum 11 Mei 1969, di mana orang Melayu kehilangan majoriti di parlimen dan beberapa negeri. Oleh sebab itu, 'penyelesaian' ala 13 Mei 1969 diperlukan untuk mengatasi masalah itu. Malaysia Today mendedahkan semua ini tetapi ramai yang tidak mengendahkannya, bahkan menuduh kami cuba menakut-nakutkan rakyat dengan menjelmakan kembali 'momok' 13 Mei.

Hari ini, Khalid Samad, Ahli Parlimen Shah Alam mendedahkan bahawa pertemuan antara PAS dan UMNO telah diadakan seawal 10 Mac 2008, yakni dua hari selepas pilihanraya umum berakhir. Agendanya? UMNO mahu PAS meninggalkan Pakatan Rakyat dan bergabung dengan UMNO untuk membentuk kerajaan 'Melayu'. Dengan demikian, orang Melayu dapat kembali menjadi kuasa majoriti dalam kerajaan.

Apabila usaha untuk memujuk PAS bergabung dengannya gagal, UMNO lantas melaksanakan Pelan B, iaitu merasuah wakil Pakatan Rakyat dan menarik mereka (ataupun mengugut mereka) untuk menjadi si katak. Negeri pertama yang disasarkan adalah Perak, diikuti dengan Selangor dan Kedah. Kelantan dan Pulau Pinang mungkin akan dibiarkan, tetapi mereka akan cuba mendapatkan semula kedua-dua negeri ini dengan menggunakan taktik lain.

Jika Barisan Nasional dan UMNO ikhlas, maka mereka harus bersedia mewujudkan kerajaan perpaduan. Inilah yang dicadangkan Malaysia Today pada awal 2008. Tetapi ramai yang menentang idea ini dan mereka mengutuk saya bukan main lagi. Malah ada yang menggelarkan saya pembelot. Sebenarnya, mereka tidak memahami rasional di sebalik cadangan ini ataupun buat-buat tak faham.

Saya tidak mengatakan bahawa wakil pembangkang perlu mengundurkan diri dari PKR, DAP ataupun PAS untuk menyertai salah satu dari 14 parti di bawah Barisan Nasional. Malah saya tidak mengatakan bahawa PKR, DAP dan/ataupun PAS perlu menyertai Barisan Nasional sebagai parti komponen. Semua wakil pembangkang sudah semestinya boleh terus kekal dalam parti masing-masing, malah semua parti tersebut boleh terus kekal dalam Pakatan Rakyat. Walau bagaimanapun, Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional diusulkan berkongsi kuasa mentadbir negara ini secara bersama. Nah, inilah maksud saya!

Ini sudah dilakukan di banyak negara lain, bahkan dilaksanakan antara pihak yang ideologinya berlawanan, seperti Demokrat Kristian dan Komunis. Ada perkongsian yang berjaya dan ada yang gagal, iaitu apabila kerajaan perpaduan itu berpecah dan parlimen dibubarkan ataupun pilihanraya baru dicadangkan. Jadi, memang tiada jaminan bahawa ia akan berjaya. Tetapi belum cuba belum tahu. Pokoknya, kalau Barisan Nasional benar-benar mahu 'berdamai', maka inilah alternatif yang terbaik; lebih baik daripada cuba menarik pihak lawan melompat parti.

Tetapi mungkin sudah terlambat untuk meneroka kemungkinan mewujudkan kerajaan perpaduan. Kalau Abdullah Ahmad Badawi ataupun Tengku Razaleigh Hamzah jadi Perdana Menteri, mungkin ada peluang juga. Ini tidak mungkin dilakukan dengan Najib Tun Razak kerana jika kita berbuat demikian, itu bermakna kita menyokong Najib dan mengesahkan kedudukannya.

Sebenarnya, banyak perkara yang telah berubah sejak 8 Mac 2008. Dengan isu Perak yang tak sudah-sudah, adalah mustahil bagi kita mengimpikan sebuah kerajaan perpaduan. Lainlah sebelum Najib mengambil alih dan sebelum Barisan Nasional menggulingkan kerajaan negeri Perak. Kini, pintu perbincangan telah dihempas dan satu-satunya alternatif adalah menukar kerajaan. Barisan Nasional mesti dihambat keluar. Tidak ada cara lain lagi. Adalah berbahaya bagi pembangkang untuk menetapkan apa-apa persetujuan dengan Najib Si Licik.

Jadi, pilihan yang ada hanyalah kerajaan alternatif. Tetapi dapatkah Pakatan Rakyat menjadi kerajaan alternatif? Kalau mereka terus dengan cara mereka, jangan haraplah. Pakatan Rakyat perlu dibersihkan secara besar-besaran. Kalau mereka mahukan sokongan pengundi, inilah caranya… tiada cara lain.

Ini sedang mereka lakukan. Bak kata orang, kalau nak goreng telur, telur itu perlu dipecahkan terlebih dahulu. Jadi, banyak telur yang perlu dipecahkan. Namun media arus perdana terpekik sana sini seolah-olah pembangkang sudah berpecah belah. Ya, kalau tak buat apa-apa, memang akan pecah berderai. Tetapi dengan menjalankan 'pembersihan dalaman', Pakatan Rakyat yang lebih baik dan kuat akan dapat diwujudkan.

Bagi saya sendiri, saya tak takut pada kontroversi ataupun kekacauan. Dalam kesempitan ada kesempatan. Kalau nak sembuh, ubat yang pahit ditelan jua. Jadi, tunggu apa lagi… telanlah puas-puas.

Saya sedia memberikan 18 bulan kepada pembangkang membuktikan bahawa yang dijanji dapat dikota. 18 bulan dari sekarang, Najib akan membubarkan parlimen dan kita sekali lagi akan ke peti undi. Jadi, pada awal 2011, rakyat marhaen akan dapat memilih kerajaan yang baru. Lebih daripada 2,000 orang akan menawarkan diri mereka sebagai 800 (ataupun lebih) wakil negeri dan persekutuan kami. Kami akan menilai situasi dan memutuskan siapa yang akan diundi.

Ya, tinggal 18 bulan lagi. Pada 2011, rakyat Malaysia akan diminta untuk memilih kerajaan persekutuan dan negeri yang baru. Kemudian, kita akan tunjukkan kepada para politikus siapakah yang kita inginkan sebagai wakil kita dan bagaimanakah gerak laku mereka selama 18 bulan yang berikutnya.

Saya tidak mahu terus diperkudakan oleh Barisan Nasional. Begitu juga dengan ramai rakyat Malaysia yang lain. Tetapi bolehkah Pakatan Rakyat mengambil alih? Kita akan lihat 18 bulan dari sekarang. Sementara itu, kita memerlukan kuasa ketiga sebagai pelapis. Kalau kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat tak boleh harap, maka kita memerlukan alternatif yang ketiga.

Perti Gerakan bermain di fikiran saya. Entah kenapa, Gerakan sentiasa punya tempat di hati saya… malah sejak tahun 1968 lagi. Tetapi yang saya maksudkan bukanlah Gerakan yang sekarang ini. Gerakan yang wujud sekarang tidak boleh diterima. Ia haruslah Gerakan yang keluar dari Barisan Nasional, iaitu parti yang bebas ataupun kekuatan ketiga. Ia mestilah membuang jauh-jauh segala budaya Barisan Nasional. Pemimpin yang dah terlalu lama dan yang kotor juga perlu disingkirkan. Kita memerlukan Gerakan yang sudah dirombak dan diremajakan; Gerakan yang menjadi parti semua bangsa dalam erti kata yang sebenar, tanpa dolak dalih perkauman dan keagamaan.

Ramai antara kita yang kecewa dengan Pakatan Rakyat. Pada masa yang sama, kita lebih rela mati daripada menyokong Barisan Nasional. Tetapi pilihan kita terhad. Jadi, kita memerlukan platform yang baru. Jika Gerakan dapat memainkan peranan sebagai platform baru itu, maka mereka pasti diberikan peluang untuk muncul sebagai kerajaan.

Tetapi kami takkan menyokong Gerakan berdasarkan janji-janji tertentu, sebagaimana kami menyokong Pakatan Rakyat pada Mac 2008. Gerakan harus bermula dari sekarang dan menunjukkan kepada kami apa yang dapat ia lakukan dan sedia melakukan - hari ini, pada masa depan yang mendekat dan hanya jika ia memegang tampuk kekuasaan. Gerakan tidak memerlukan masa untuk belajar. Ia telah mentadbir selama hampir 40 tahun. Jadi, mereka tahu cara-cara untuk memerintah.

Pada saat ini, kita meletakkan semua harapan pada Pakatan Rakyat. Jika mereka gagal, maka meranalah kita. Nak harapkan Barisan Nasional? Mmm… tak payahlah. Jadi, kita ketandusan pilihan. Nah, dengan kekuatan ketiga, kita mempunyai lebih banyak pilihan.

Adakah Gerakan benar-benar bersedia menjadi kekuatan ketiga itu? Keputusan terletak di tangan Gerakan. Tetapi ingat… kami tak mahu janji manis! Buktikan sekarang, dan 18 bulan dari sekarang, anda akan tahu sama ada kami menyukai apa yang kami saksikan. Kami akan memberitahu anda sama ada undi kami bersama dengan Pakatan Rakyat yang dirombak ataupun dengan Parti Gerakan Rakyat yang telah melalui proses peremajaan. Mmm… Parti Gerakan Rakyat. Nama tu cukup merdu di telinga Blogger Gerakan Rakyat. Saya sendiri pun suka.

Mmm… alangkah bahagianya jika itu benar-benar berlaku. Mungkin saya terlalu idealistik. Mungkin kita terpaksa memilih antara Pakatan Rakyat yang nakal dan Barisan Nasional yang jahat. Walau bagaimanapun, nakal lebih baik daripada jahat. Itu sajakah pilihan kita? Alahai!


Original Post: http://mt.m2day.org/2008/content/view/28252/84/

Translation Page: http://gomalaysian.blogspot.com/


Tanda tanda hampirnya Kiamat yang sudah berlaku dan jelas!

Posted: 02 Nov 2009 09:34 AM PST

1. Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat."Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, yaitu penaklukan
Baitulmuqaddis."
Hadith riwayat Sahih Bukhari

2. Zina berleluasa."Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." -
Hadith riwayat Sahih Muslim

3. Berleluasa permainan alat muzik.
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."
Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?"
Baginda menjawab;"Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita"
Hadith riwayat Ibnu Majah

4. Menghias masjid dan membanggakannya.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.

5. Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan
hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." -
Hadith Riwayat Ahmad dan Hakim

6. Banyak orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk
yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran -

Hadith Riwayat Ahmad

7. Orang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin
Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang
yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" -

Hadith Riwayat Thabrani

8. Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya saja.
"Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja."
Hadith Riwayat Ahmad

9. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang. Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. "Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."

10. Bulan sabit kelihatan besar.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." -
Hadith Riwayat Thabrani

11. Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita.
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah
didengar oleh bapak-bapak kamu sebelumnya, mereka tidak menyesatkanmu dan
memfitnahmu" -
Hadith Riwayat Sahih Muslim

12. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" -
Hadith Riwayat Ahmad

13. Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan
sungai-sungai." -
Hadith Riwayat Sahih Muslim

Bukti bukti akan kesahihan bahawa kini sudah Akhirul Zaman.

Tuan tuan dan puan puan, para pembaca blog Mahaguru58 yang dihormati sekelian.

Sebahagian besar tanda tanda hampirnya Yaum Al Kiamat di atas sudah pun berlangsung didalam zaman kehidupan kita sekarang ini.

Setiap petanda akan hampirnya Hari Kiamat ini kebanyakannya sudah berlaku dan kita semua sepatutnya mengambil iktibar akan semua ini dan bersiap sedia menghadapi hari yang diberitakan didalam Kitab Suci junjungan kita Al Quranul Karim.

Salah satu surah yang menceritakan akan kejadian yang pasti menimpa kita semua adalah didalam Surah
Al-Qaariah (Surah ke 101) :

1. AlqariAAatu

[1]Hari yang menggemparkan,

1. The (Day) of Noise and Clamour:


2. Ma alqariAAatu

[2]Apa dia hari yang menggemparkan itu?

2. What is the (Day) of Noise and Clamour?


3. Wama adraka ma alqariAAatu

[3]Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari yang menggemparkan itu? -

3. And what will explain to thee what the (Day) of Noise and Clamour is?


4. Yawma yakoonu alnnasu kaalfarashi almabthoothi

[4](Hari itu ialah: hari kiamat), hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran,

4. (It is) a Day whereon men will be like moths scattered about,


5. Watakoonu aljibalu kaalAAihni almanfooshi

[5]Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan.

5. And the mountains will be like carded wool.


6. Faamma man thaqulat mawazeenuhu

[6]Setelah berlaku demikian, maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing); adapun orang yang berat timbangan amal baiknya, -

6. Then, he whose balance (of good deeds) will be (found) heavy,


7. Fahuwa fee AAeeshatin radiyatin

[7]Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang.

7. Will be in a life of good pleasure and satisfaction.


8. Waamma man khaffat mawazeenuhu

[8]Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya, -

8. But he whose balance (of good deeds) will be (found) light,-


9. Faommuhu hawiyatun

[9]Maka tempat kembalinya ialah "Haawiyah"

9. Will have his home in a (bottomless) Pit.


10. Wama adraka ma hiyah?

[10]Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui, apa dia "Haawiyah" itu?

10. And what will explain to thee what this is?


11. Narun hamiyatun!

[11](Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar!

11. (It is) a Fire Blazing fiercely!Saudara saudari sekelian.

Saya mengajak anda merenung sejenak akan segala peristiwa yang telah berlaku baru baru ini.

Cuba kita perhatikan tanda hampir Kiamat pertama didalam artikel ini.

1. Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat."Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, yaitu penaklukan
Baitulmuqaddis."
Hadith riwayat Sahih Bukhari

Kita semua tahu bahawa tentera Kaffir British telah menakluki kota suci umat Islam Palestin ini sejak tahun 1917 lagi dan kini giliran rejim Zionis Israel pula menduduki Baitulmuqaddis sehingga ke hari ini.

Penguasaan rejim Zionis Israel ini bermula selepas penjajah British yang bersekongkol dengan rakan perang mereka Amerika Syarikat menghadiahkan bumi Palestin kepada Yahudi Zionis untuk dijadikan sebagai tempat tinggal mereka yang kekal, merampas tanah umat Islam Arab Palestin dan membunuh serta menghalau mereka dari bumi tanahair mereka sendiri!

Lord Arthur Balfour bagi pihak British mengutuskan surat dibawah ini kepada pemimpin Zionis Yahudi bersetuju untuk tanah jajahan mereka iaitu Palestin diserahkan kepada kaum Yahudi untuk dijadikan tempat tinggal mereka yang kekal.


Hadith Nabi Sallalahu Alaihi Wassallam tentang penaklukan bumi Baitulmuqaddis di atas sudah terbukti, bukan?

Genap 92 tahun sudah pengkhianatan British terhadap penduduk pribumi Arab Palestin dengan berlalunya hari semalam, November 2, 2009.

Surat Arthur Balfour bertarikh November 2, 1917.

Pihak penerbit filem 'The Destiny of Britain' dengan bangganya mengeluarkan filem tersebut pada tahun 1983. Iklan yang saya paparkan diatas menunjukkan salinan asal pengkhianatan British terhadap Arab Palestin. Sila rujuk perkara tersebut disini.

****************************************************************
Jam sudah menunjukkan 12.45 pagi. Akan saya sambung esok hari nanti, Insya Allah. Sementara itu renung renungkan lah akan segala tanda tanda hampir kiamat di atas.

Bersambung nanti.


Wabillahi Taufik Wal Hidayah.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


The Chinese enigma

Posted: 02 Nov 2009 08:03 AM PST


Kaypo Anak Sarawak is a Columnist  of  Hermit Hornbill at The Borneo Post Online , His article is  published  in The Borneo Post every Sunday. (Used by permission of the Author )

dragonWHILE driving from Miri back to Kuching some time ago, I stopped for rest and a spot of refreshment at a roadside stall sitting right smack in a sprawling oil palm plantation somewhere near Bintulu.

I joined a few young Iban men who were probably workers on the plantation, seeking reprieve from the merciless mid-day sun. We started a friendly conversation, as is the custom during such chance encounters in rural Sarawak.

For some reason that escapes my memory now, the chat turned to the Chinese phenomenon. One of the young men there expressed his puzzlement at the Chinese enigma best. He said, "When a Chinese finds a ten sen coin on the floor, he will pick it up and save it. Years later, he will save enough, open a shop, and become a rich Towkay!"

As we approach the Chinese New Year of the Ox, I suddenly recall this short though pleasant conversation that took place in the middle of nowhere. It seems like an appropriate time to reflect on the Chinese enigma again.

Without a doubt, the socio-economic success of the Sarawak Chinese is the envy of all the indigenous people in the Land of the Hornbill.

Many of my Chinese friends may have whined how for decades they have been marginalised by the communal policies of our country. They may have endless gripes about how they have been made to feel like second-class citizens being discriminated in many crucial spheres of our national life. The reality remains that after 45 years of independence in Sarawak, the Chinese — as an ethnic community generally — enjoy the kind of income and standard of living that rural and semi-rural people of Sarawak can only dream of.

Of course there has also been a rapid growth of a native middle class of civil servants, businessmen, professionals, and skilled workers mostly residing in Kuching city and various large and small towns in Sarawak. But the Chinese still form the backbone of the middle and middle-upper class in our state in terms of wealth and purchasing power — despite their considerable political handicap.

So what are the secrets to their success? I have been asked this question so many times that perhaps it merits further exploration beyond the usual racial stereotyping, as was displayed by my young Iban friend somewhere along the Miri-Bintulu Trunk Road.

First of all, we have to dispel some myths.

It cannot be true that the Chinese have an innate ability for business. It is a trait of blatant racism to think that any person of a particular race is born with a particular intellectual skill.

Secondly, one really cannot claim that the Chinese owe their success mainly to their Confucian culture. Confucius was a great teacher no doubt, but he valued virtue and learning above all else. In the traditional social hierarchy in China for many centuries, the highest status has always been reserved for the Mandarin-scholar, with traders and businessmen at the bottom of the social pile, below the farmers and the labourers!

Thirdly, it cannot be that the Chinese have become rich because they are stingy and greedy. Their generosity in supporting their schools and charitable causes is legendary.

Nay, the clues to the success of the Sarawak Chinese are much more complex than meet the eyes. Certainly, it has lot to do with the sense of insecurity in seeking survival on foreign shores, and their innovative ways of overcoming their problems.

We have to remember that the early Chinese were driven to Sarawak over a hundred years ago by famine and war in their homeland. These migrants from the Hockien and the Guang Tung provinces along the southern coasts of mainland China had only their shirts on their back, and not much skill to speak of. They were driven by one burning desire only: to make some money, and perhaps to return to their ancestral home in China one day with a great deal of money and face.

Strangers in a strange land, and unable to get land for agriculture most of the time, they were compelled to seek their living in the towns, doing small businesses or selling their physical labour for pittance. The rare few did become immensely rich in business, and Rajah James Brooke had to borrow money from these few rich Towkays to help fund his many war exploits. But most of the Chinese remained dirt poor, right up to the time of the Japanese occupation. Many were addicted to opium smoking and gambling.

In this lonely struggle for existence, they only had one another to lean on. In this, they sought inspiration and strength from their ancient cultural traditions. From their earliest days in Sarawak, they formed their Chinese guilds and associations, sometimes along their clans or regional allegiance in China, and at other times, according to their trades or occupations. Many of these guilds and associations have persisted to this day. The Teochiew Association in Kuching for instance is well over 100 years old.

One cannot overestimate the importance of these guilds and associations to the survival of the Sarawak Chinese, although there has been a steady decline in their influence in recent decades.

In those early days, the first thing that the Chinese guilds and associations did was to build a temple, to give solace and spiritual guidance to the early migrants from China. The temple also provided transit lodging for the odd desperate new arrivals from the old country.

kuching-malaysia-templeThe temple along Carpenter Street is run by the Teochiew association, while the one along Temple Street near what used to be the Rex cinema is still under the jurisdiction of the Hockien Association. You will notice that the temple grounds at these two places are now thriving market for hawkers from these two respective dialect groups. Recipes for the delicious dishes there had been handed down through a few generations.

Together with their parent associations, the temples also provided the religious rituals necessary for the migrants who died. If the unfortunate departed person was too poor, somebody would always donate a coffin for this purpose. The donation is so overwhelming that in some temples, coffins would be stacked up in piles in the temple backyard even today!

The associations and the temples also became rallying points to provide welfare services to their community. The Hung Nang Siang Tng along Sekama Road in Kuching still runs an old folks' home, and many Chinese citizens today still donate cash and kind to support the good work of the Temple Committee.

From the sociological point of view, what these Chinese guilds and associations achieve in the advancement of the Chinese community collectively is the accumulation of tremendous social capital within in the building of an ethnic civil society. They are a perfect platform for mutual assistance and communal self-sufficiency.

In the last 150-year history of Sarawak, despite the four changes of government, the guilds and associations have always sustained the Chinese social and communal traditions, providing the cohesion that promotes social networking, which has been vital in their urban business community.

Needless to say, these guilds and associations are also natural breeding grounds for community leadership. Since independence in 1963, many of the Chinese political leaders in Sarawak have been recruited from the ranks of these community leaders. Unfortunately, in recent decades, there has been this tendency for these guilds and association to be too much involved in party politics and this has partly led to their decline in stature and influence.

When you consider that over 5,000 of the 7,000 or so societies throughout Malaysia registered with the Registrar of Societies consist of these inter-connected Chinese guilds and associations, you would not be surprised by the success of the Chinese community as a whole in socio-economic survival. Such a massive national network of Chinese civil societies provides a powerful instrument for citizens' engagement in all aspects of their political, social, and economic life. Such a phenomenon is absent in the other ethnic communities of Sarawak.

Finally, there is one more aspect in which these guilds and associations have helped to arm the Chinese with powerful tools for survivals. From the very early days, they have built schools to ensure literacy among the Chinese. That alone engenders the birth of Chinese language newspapers and Chinese based political parties.

ASK any self-respecting educated middle-class Chinese parent what the most important mission in his life is, and he will tell you his children's education is foremost in his mind.

In fact, many of my Chinese friends who have migrated to greener pastures overseas have had serious reservation about such a drastic move. They were at an age when adapting to a different way of life in some foreign land could be a daunting task. Eventually, they made that painful decision to move simply because their new host country could provide better educational opportunities for their children.

This aspect of the Chinese mind could have been influenced by their long history of Confucian teaching which values virtue and learning above all else. The highest social status in ancient China was reserved for the Mandarin Scholar, and in largely illiterate rural China, the odd literate persons enjoyed the high respect of the farmers and the tradesmen.

When the mostly illiterate Chinese were driven by war, poverty, and famine in their home provinces in China's southern coast to seek better prospect in the "Southern Seas", they brought with them many of their cultural traditions, including their respect for literacy.

The early migrants were also influenced by events going on in China, including the May 4th Cultural Revolution in 1919, following which there was a call to replace the use of complex and elitist classical Chinese writing with the common Mandarin spoken by all Chinese everyday. In one fell swoop, universal education was made possible.

Even during the time of Brooke rule in Sarawak, you were likely to find more than one Chinese primary or secondary schools in all the towns and large settlements. These were built through public donation, especially big donations given by the successful businessmen. They were run by individual Chinese guilds and associations, which form boards of school management to manage the schools.

Today, these Chinese subsidised primary schools and private independent secondary schools in Sarawak are still thriving. It has been estimated that 90 per cent of the Chinese parents would send their children to a Chinese vernacular primary schools, because — as they might tell you — a Chinese must know how to read and speak the Chinese language.

I had been to isolated parts of Sarawak along the Bintulu-Miri Trunk Road, where the Iban youths in far flung longhouses spoke fluent Mandarin. Their parents had sent them to the nearest Chinese schools for their education. Meanwhile, Dong Jiao Zong, the umbrella education body that runs the Chinese schools in West Malaysia has reported that 10 per cent of their primary school students are Malay children!

I am told by various parents that the Chinese schools are better run than the national, government funded schools in most aspects of education. The products of these vernacular schools are especially known for their dexterity with maths and science. Driving along the First Trunk Road system, Sarawakians would often chance upon such a spanking Chinese primary school on the roadside even in rural Sarawak. The Chinese do maintain their schools well.

For this success story in education, the Chinese in Sarawak have paid a high price. They have to support generously various permanent fund raising projects for all their schools. My Chinese friends complain that it is like a second system of taxation! In Kuching recently for instance, parents and concerned Chinese citizens had to dish out hefty millions for the relocation of the Chinese Chung Hua Primary School Number Two.

The Sarawak Chinese may have founded their vernacular school system out of a love of their language, and a need to preserve their ethnic identity. But in the process, that education system has turned round and rewarded them many times over.

In the early days, even when I was growing up in Kuching in the 1950s, most of the Chinese adults I knew were illiterate. Nowadays, their children and grandchildren have grown up to be successful businessmen, professionals, or senior civil servants.

It does not matter that much what kind of education you get, because at the end of the day, education opens up minds for self improvement, provides the kind of intellectual flexibility to seize opportunities, and gives birth to new dreams of a better life. Education is the critical tool for upward social mobility, a lesson that most native parents — especially those among Sarawak's rural poor — have neglected to learn.

The certificates from the Chinese secondary schools are not recognised by the government of course. But Chinese parents seem undeterred by this obstacle. I suppose most Chinese have long given up the hope of seeking employment with the government service. They would tell you that you can make much more money selling chicken rice than working as a civil servant.

But the best of graduates from our Chinese secondary schools would be snatched up in a flash by universities in Singapore, which do recognise their certificates. Very often, these recruits are even given scholarships by the Singapore government, with the tacit understanding that they may apply for citizenship after graduation, and continue to work in that island republic!

In the past, many of these students have gone on to study in universities in Taiwan, and in Sarawak, we have sizeable Taiwan Graduates Associations in various major towns! Despite the fact that their degrees are not recognised by the Malaysian government, these Taiwan graduates have done well in the private sector.

With the liberalisation in the People's Republic of China, more and more Malaysian Chinese students are making a beeline to Mainland China for their tertiary education. I have also met Chinese students who had studied in universities and colleges in the UK, the USA, Canada, New Zealand, and Australia. They seem to pick up the English language without too much problem.

Universal education in their mother tongue also provides a growing market for their Chinese newspapers. Today, the Chinese language press is alive and kicking, and the revenue from their advertisements is testimony to the success and the self-reliance of the Chinese business community in Sarawak.

More amazing still, all these Chinese newspapers have from the very beginning reserved some pages for Chinese literary creativity. There has been no shortage of aspiring essayists, short story writers and poets over the past decades willing to contribute to a vibrant home grown Chinese literary world. Many collections of these works have been printed into books.

Lastly, the Chinese newspapers have played a critical role in the political survival of a kind of cultural nationalism for the Chinese.

In his authoritative work entitled Imagined Communities: Reflection on the Origin and Spread of Nationalism, Benedict Anderson pointed out that print capitalism is one of the most important vehicles for the birth and growth of nationalist sentiments throughout the world.

pd2110056In the case of the Sarawak Chinese, their Chinese newspapers have always been their common platform for political and social renewal. But having these newspapers and books also allow them to imagine themselves as members of an ethnic community. The print media allow far flung total strangers to think of themselves as a sort of kinsmen with a common destiny.

Before and since the formation of Malaysia in 1963, there has been no lack of Chinese or Chinese based political parties competing for support among the Chinese voters. Today, the competition between the SUPP and DAP can only be described as cut-throat. That competition can only empower the Chinese community since the political parties have to deliver their political goods to the Rakyat.

With their guilds and associations amassing mammoth social capital, their devotion to the education of their children against all odds, their Chinese newspapers for the preservation of their ethnic identity, and their very active political parties at their behest to express their ethnic political concern, is it any wonder why the Chinese are the most successful community in Sarawak?

(Feedback and response can be sent to bapakmiki@yahoo.com)

 

Posted in Alternatives, Education, Human Right Tagged: Anak Sarawak Bangsa Malaysia, Human rights, Sarawak politics, Save Sarawak, Sim Kwang Yang, Sky


Another insult to our parliamentary democracy?

Posted: 02 Nov 2009 08:01 AM PST


By Sim Kwang Yang

NONE

Finally, after months of confusion and uncertainty, the PKR elected state rep for Port Klang Badrul Hisham Abdullah has finally resigned from his party and declared himself a "BN friendly" independent state assemblyman.

In doing so, he has betrayed his party and above all the thousands of voters who elected him into office.

If he is honourable, he should resign from his seat and let a by-election choose his replacement.

Honour is not a commodity found in abundance in Malaysian politics. So Badrul will "serve" to the end of his term I suppose, adding yet another insult to our fledgling parliamentary democracy.

For months now, we have heard that this fellow is a "non-performing rep" in PKR; top leaders have been calling for him to resign.

Then, there are those who claim that whether an elected rep of the people performs or not is a matter of subjective judgement.

Or is it?

The answer to the question of whether an elected representative of the people performs or not cannot be found in the text books of any university course.

It cannot be answered by interviewing the rakyat either, because our voters' level of political consciousness and their expectation of their wakil rakyat in general are not that impressive.

When I was a wakil rakyat and an office bearer in a political party long ago, this issue was often discussed within many party internal seminars. The question was often asked: what should be the role of the wakil rakyat? That question is still relevant today.

First of all, a wakil rakyat is a member of the legislature.

A rep is an all rounder

He is a law maker. He is paid by the federal or state legislature.

That means he has to attend legislative meetings regularly, and take an active part in the debates, to voice out the problems of the people. In the process, he must also learn about government business, public administration and public finance.

port klang badrul hisham 311009 sign in houseA good rep will equip himself with pretty intimate knowledge about policy matters, and he will develop and consult his network of private advisors who are experts in that area.

In the US, members of the Senate and the Congress are very powerful. They can initiate their own pieces of legislature that would also involve large sums of public funds for their project.

In Malaysia, backbenchers are expected to vote blindly according to party lines only.

There is a provision for any member of the house to move a Private Member's Bill, and I cannot remember any such bill being presented for debate and a vote.

Our legislators are far from being effective in influencing the legislative proceedings.

The second important role of the elected rep is to "serve" his electorates.

This is born out of his moral obligation to his entire electorate and his need to be seen as people friendly in order to get re-elected.

That means setting up an office in his constituency, where he has support staff and equipment to help with problems faced by individuals or groups.

Our YB must be readily available to his constituents, not only those who vote for him, but also those who vote against him.

In an urban constituency like Port Klang, there must be numerous small problems facing the rakyat everyday, from traffic congestion, garbage problems, blocked drains, petty trading, and road repairs.

Solving micro and macro problems

The people expect their YB to be accessible and help them solve these small problems.

It is no use telling the rakyat that these are not the YB's responsibility, and they should approach the local councillors.

The local councillor will also say this is not their responsibility which is to look at policy issues in the local council only.

Our government bureaucracy is so opaque and so inaccessible that the rakyat expect their YB to be the intermediary between them and the government.

malaysia parliament parlimen building 050907 frontIf a YB can do this part of his job well, he can be assured of being elected again and again for many terms, even if he is in the opposition.

Tan Kok Wai in the DAP is a fine example. He is invincible in his opposition stronghold of Cheras because of his long record of daily service to his electorate.

This is probably the hardest job for any serving YB. He will come across all kinds of unreasonable requests from many unreasonable voters who come in all shapes and sizes.

(I was once asked by a lady to locate her husband who had run off with his "boyfriend" to the USA. It could be done, but it was not worth the trouble.)

This part of a YB's job is a golden opportunity for him to train himself in the most thorny field of problem solving at the individual and the mass levels.

It also allows him to build up a useful network of contacts, informants, and fund-raisers.

A good YB who keeps his ears on the ground will know important happenings in all corners of his constituency.

Everybody knows your name

Naturally, such a good YB would have a good working relationship with the local communities, the local councils, government ministries and departments, the police, and even the underworld.

The third arm of a YB's job is to act as a standard bearer and a leader of his party.

He should constantly strive to entrench and widen the influence and prestige of his party, by publicising his party activities, and make public statements on developing issues affecting the public.

port klang badrul hisham 311009 former service centreHe should build the party structure in his constituency, lead recruitment and training programmes for new members and cadres.

Above all, he has to organise and oversee fund-raising agenda to finance the operating expense of his office, and his election campaign when a general election is held.

In this, he is always a manager, a trouble-shooter, a peace maker, and a mediator, so that the many different individual members in his party can work like a piece of humming and efficient machinery.

If the YB is also a national leader in the party, then he will have to run all over the country on various assignments.

He has to drive or get on an airplane to travel great distances to visit his party members in remote corners of the country.

And that leaves him very little time for his wife and children.

Above all, he has to endure poverty and live a clean spartan lifestyle.

The pay for MP and state assemblyperson (SA) is really not that much, and if you work full-time as an elected rep, there is a lot of personal and party expenses to take care of.

Living beyond their means would make them vulnerable to all kinds of personal problems and open them to the temptation of corruption in one form or another.

Good riddance to…

A good dedicated elected rep would have performed all the three aspects of his duty I have outlined above.

You would immediately retort to me that my requirements for a performing rep are very stringent, and most people would not want to be a model YB.

You are right! Many people who are qualified to be good YBs are not prepared to make so much sacrifices for so little personal return, and it is very difficult for political parties – especially those in the opposition – to recruit the right people for the job.

Most suitably qualified people are more inclined to sit back, build up their business or profession, and raise their family, rather than dirtying their hands in the mucky water of politics.

This unwillingness of good people to dedicate themselves to the great vocation of promoting good politics has allowed the opportunistic and the incompetent to crowd the current political field.

These are the ones who are always jostling to be party candidates and fighting for positions within their party.

They exist and thrive in every political party in Malaysia.

That was probably the problem with PKR before the March 8 general election last year.

There must have been many capable and honest people who would make good candidates and YBs, but they were reluctant to join an opposition party like the PKR.

So the PKR had to field whatever unsatisfactory material at hand. This fellow Badrul must have been one of those candidates at hand.

Actually I am glad this fellow has decided to leave PKR.

It is part of the house-cleaning exercise that a growing evolving party like PKR has to go through.

The same applies to Gabriel Adit in Sarawak and Jeffery Kitingan in Sabah.

Good riddance to toxic assets.

Posted in Politics Tagged: Anak Sarawak Bangsa Malaysia, Malaysia Politics, Sarawak, Sarawak politics, Save Sarawak, Sim Kwang Yang


Anwar Ibrahim & PKR - sprinter not a distance runner

Posted: 02 Nov 2009 04:28 AM PST

The reason why PKR is in strife today is its lack of endurance. What do I mean by that?

PKR like its principal predecessor KeADILan has been built as a sprinter, a one-issue party, to get to the finishing line of a political 100 metres as swiftly as possible. And the 'finishing line' (at the end of that political 100 metres) is the restoration, the return, the resurrection of Anwar Ibrahim in UMNO.

Of course many well meaning members in PKR, especially those coopted from PRM, have no idea of the covet objective of PKR's inner/core leadership.

Remember, there was G.A.N or Gerakan Anti Najib, a parallel organization working against Najib (but not/never AAB) while KeADILan/PKR promoted Anwar Ibrahim … to an UMNO audience – basically a classic military pincer attacking movement, to (a) remove Najib from Anwar's path back to UMNO's NO 2, while (b) preparing UMNO to re-admit Anwar, hopefully as No 2 again. After that, getting rid of AAB should be (theoretically) a cinch.

Recall, the crooked bridge issue and how Anwar Ibrahim made cooing sounds to AAB? I stated in my post
A Bridge Too Far - Anwar Ibrahim 3.5 years ago that Anwar eagerly offered (unsolicited) assistance to AAB on the crooked bridge business. I wrote:

Anwar has offered assistance to the government, saying he could draw from his experience in the government, including as finance minister between 1993 and 1998. That's a fantastic CV, man.

Anwar
continued: "I would not discount any possible meeting with Abdullah if he were to ask my views on the issues ... like the negotiations with Singapore on the bridge and even information on the negotiations with Indonesia on border issues." […]

Mind you, Anwar assured us his offer does not imply a wish to rejoin UMNO - of course not! Everyone knows the UMNO-led government always gets 'outsiders' to negotiate with foreign governments on its behalf.

Alas for him, AAB snubbed him.

Recall, his court case challenging his dismissal from his No 2 position in UMNO. What for, if not to explore such a possibility.

Then there was his eagerness to be seen with AAB – read Anwar Ibrahim - AAB: Encounter of the thirsty kind.

Alas, I couldn't but help notice his very obvious and painstaking efforts to stand at arms' length from PKR itself, the very party that has fought so valiantly for him ..... I suppose, so that he may remain 'untainted' as a true blue UMNO man ...

... until of course Sodomy II forced him (apart from running off to the Turkish Embassy and wearing flak jacket) to quickly seek parliamentary sanctuary by becoming a federal MP, where his long suffering but faithful wife had to vacate her Permatang Pauh seat for him.

Anwar hadn't expected the March 08 general election to put him so close to his obsession, the PM position. He was no doubt as shocked as AAB or Najib with that amazing tsunamic result.

With such an amazing result, can you blame him for suddenly going ape-crazy with his 916 - all his long pent-up frustration at missing the PM job at the 11th hour in 1998 had then (finally) boiled over.

In reality Anwar had more modest expectations from that general election, namely, to get just enough federal seats (held by his inner core group) in order to pose that bloc as a strong bargaining chip in his wheeling and dealing with UMNO.

Even if Pakatan had won that election and he become PM (after Wan Azizah had vacated her seat to allow him to become MP in order to assume the PM position), I suspect he wouldn't have been as comfy as he would as an UMNO PM ..... because PAS and DAP won't be as compliant and subservient as MCA, MIC or Gerakan, etc; indeed PAS and DAP could prove to be too difficult for him as PM.

Shadow cabinet? Sure it's a hard task, divvying up the ministerial positions among PKR, PAS and DAP (not forgetting PSM), but it's do-able. That's the job of a strong leader. But Anwar has studiously avoided that … because I suspect it's not important enough to him as he really wants to be PM when in UMNO, not outside.

Besides he probably doesn't have any visions of Pakatan becoming government even in the long run. Yes, in my opinion, to Anwar, Pakatan serves him, not him Pakatan.

Apart from his charisma and his gift of the gab, which probably is the main (though not all) ingredient holding Pakatan together, he hasn't done much for the loose alliance in terms of nurturing it into a viable and credible alternative government, despite his experience in government.

As I said, his inner support group has been built as a sprinter, not a distance runner like PAS or the DAP.

He may yet reap from what has been his gross neglect of PKR let alone Pakatan. Already he has lost significant grounds in Sabah and Sarawak, Najib's so-called 'fixed deposit'. It's becoming all unstuck for Anwar.

Pakatan (TGNA, Lim KS and the non-UMNO people in PKR) must now consider a future minus Anwar. While Pakatan winning state governments again in 2013 is not impossible, I believe the prospect of winning federal rule is fading fast. It must re-shape the alliance as an Anwar-less distance runner, for victory in 2018 if not 2013.


PM Najib Says Only One or Two UMNO Leaders Utter Racist Comments

Posted: 02 Nov 2009 02:06 AM PST


From The Star 2 Nov 09:

Najib: Disregard racist remarks from certain leaders

KUALA LUMPUR: Racist comments from "one or two Umno leaders" should be ignored because the majority of members in the party are not racists, said Datuk Seri Najib Tun Razak.

The Umno president stressed that the party's policies had always been fair, inclusive, democratic and open.

"Umno is not a racist party. From the beginning, we wanted a multiracial society. Don't listen to one or two leaders talk; that's different. Any party has leaders like them. But look at our policies from Day One," he said at the opening of the Gerakan national delegates conference yesterday.

Umno, he said, derived its strength from the country's racial diversity.

"That's our uniqueness. We can celebrate our diversity," he added.

This, he said, gave Malaysia a strategic advantage in developing diplomatic and economic ties with countries such as China, India and those in the Middle East and Asean.

Funny, I counted at least eight UMNO leaders who utter racist comments.

And if UMNO is not a 'racist party', then where do its title of 'United National Malays Organization' and focus on championing Malay supremacy fit it?

And while we're on the subject of UMNO deriving 'its strength from the country's racial diversity', can anybody tell me exactly how many non-Malay members there are in the party? Doesn't PM Najib mean Barisan Nasional deriving strength from racial diversity? (Or perhaps, trick question: BN is basically UMNO and various lackey hangers on, so no practical difference between BN and UMNO!)

And don't UMNO's 'policies from Day One' include such totally non-discriminatory, non-racial, ethnically colourblind gems as Article 153, Article 160, the NEP and Ketuanan Melayu?

Serious, Mr. Najib… Quit trying to hammer home the 'fact' that UMNO is not race based. At least until you guys even bother to change the name and vision of the party! The more you try to spin it, the more nauseous we feel.


SME BANG!

Posted: 02 Nov 2009 12:17 AM PST

This is the second time I'm writing about SME Corp (formerly known as Smidec) and SME Bank. Both are related. What Rockybru wrote h e r e a few days ago inspired me to add more...

Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

What is 'pencapaian diutamakan' if potential local companies, some with their world's first, are being neglected.

I hope the propagator of this motto reads this pathetic episode of a Bumiputra company, whose owners were doomned to choose between closing down their business or to just let it rot and spree from their responsibility.

With an asset of almost RM10 million, Hot Can Sdn Bhd has spent some RM6 million in a research to produce 'shake-and-get-hot' cans of mocha, chocolate and other blends. What you got to do is shake the can for about 20 seconds, wait for a minute before it gets real hot, open it up and drink it.

That's what I described as a world class achievement or 'pencapaian'. They received orders of about RM6 million a year from Australia, New Zealand and other countries. All they need is a RM2 million loan from the SME Bank via SME Corp to buy aluminium from Germany, to produce enough cans.

However, SME Corp said they are not qualified as they have an outstanding RM500,000 loan with Maybank. However, Maybank has agreed to reschedule the loan, provided that Hot Can gets the fund from SME Bank.

Its over a year now. They have even met with Datuk Mustapa Mohamad at MITI and the minister promised to sort it out.

Well, everthing turns out to be anti-climax. Hot Can received a rejection letter, again and again and again from SME Corp and the Bank. The reason stays - an outstanding loan with Maybank.

If the company has enough money, they wouldnt have gone to see SME Corp officials for help. SME Corp function is here under question. Who do they actually help? Many see no reason for such a rejection.

The company has been striving to make Malaysia a R & D and development centre for high-tech and high end products but in return, we force them to close shop.

Where is Datuk Najib and his 'pencapaian diutamakan?'


Dr Asri Ditangkap JAIS. Bukankah JAIS Dibawah Exco Agama Selangor?

Posted: 02 Nov 2009 02:48 AM PST

Saya amat terkejut akan penangkapan Dr Asri, bekas Mufti Perlis atas alasan yang sangat dangkal, yakni tiada tauliah. Tujuan tauliah dibuat adalah untuk memastikan setiap mereka yang mengajar agama tidak menyeleweng dari landasan syara'. Dr Asri Zainal Abidin adalah bekas Mufti Perlis. Mana mungkin orang yang pernah dilantik Mufti seterusnya pernah duduk dalam Majlis Fatwa Kebangsaan boleh mengajar ajaran yang sesat lagi berlawanan syarak?

Bukankah JAIS di Bawah Pengawasan Exco Agama, Dr Hasan Ali?


Yang ni pun satu perkara yang sangat menghairankan. Segala peruntukan yang disalurkan kepada JAIS oleh Kerajaan Negeri akan melalui Pejabat Exco Agama Selangor, yakni Pejabat Dato Hasan Ali. Bagaimanakah JAIS yang Dr Hasan Ali mempunyai pengaruh ke atasnya, boleh melakukan perkara sebegini terkutuk ini?
Diberitakan Dr Asri ditangkap sewaktu memberi kuliah agama (bukan sedang menyanyi dalam sebuah konsert) di sebuah rumah milik seorang peniaga di UK Heights. Di dalam majlis tersebut hadzir sekali adalah ADUN PAS bagi Kawasan Hulu Kelang, YB Saari Sungip dan MP Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Saya naqal dari MSTAR Online:

"Kejadian berlaku kira-kira pukul 9 malam apabila sekumpulan anggota JAIS memasuki sebuah banglo milik seorang ahli perniagaan di Taman Sri Ukay, Hulu Klang ketika Mohd Asri memberikan ceramah kepada lebih 300 pengikut.

Bagaimanapun suasana menjadi kecoh apabila sekumpulan lelaki yang berada di dalam banglo berkenaan cuba menghalang penguat kuasa JAIS untuk menahan Mohd Asri.

Pihak polis yang memantau operasi berkenaan hanya menjadi perantara kerana tidak mempunyai waran tangkap.

Turut sama berada dalam banglo berkenaan yang juga sedang mengikuti ceramah oleh Mohd Asri ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Klang, Saari Sungib.

Mengulas mengenai kejadian tersebut, Mohd Asri menganggap penangkapannya itu telah dirancang sejak awal.

"Saya menganggap ini adalah usaha tangkapan terpilih kerana mereka memang target saya, ini (tangkapan) yang bertujuan kerana saya percaya ditempat lain juga pasti ada perhimpunan atau majlis-majlis yang sama seperti ini.

"Tapi oleh kerana mereka tahu di sini saya berhimpun, lalu mereka membuat operasi di sini," katanya."


Tindakan Ini Dalangnya Adalah UMNO, Saya Yakin

Bagi saya, tindakan ini dalangnya adalah UMNO. Mereka mahu menunjukkan bahawa segala Badan Agama di dalam Selangor adalah dibawah pengaruh dan kekuasaan mereka. Mereka mampu menahan sesiapa sahaja yang mereka tidak suka.

Lihatlah, sudah setahun lebih memerintah, Tok Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Haji Hadi masih belum diizin untuk berkhutbah di masjid Negeri Selangor sedangkan Tok Guru Nik Aziz sudah acap kali berkhutbah di Masjid Negeri Kelantan sebelum ini.
Ini petanda kelemahan PAS Selangor sendiri yang tidak dapat membersihkan JAIS dan MAIS dari pengaruh UMNO walaupun peruntukan kewangan JAIS dan MAIS datangnya dari pejabat yang dikawal oleh Dr Hasan Ali.

Inilah bahananya apabile Dr Hasan Ali lebih mementingkan kehendak mereka yang di Kayangan berbanding dengan kehendak Islam, kehendak Parti dan kehendak rakyat. Asyik2 alasan yang digunakan adalah "Kayangan" mahu seperti ini, "Kayangan" mahu seperti itu.

Kalau mahu ikut kehendak "Kayangan", berhenti jadi exco dan pergi duduk di bawah takhta. Exco adalah milik rakyat dan bukannya milik "Kayangan". Oleh kerana itulah, hanya "wakil rakyat" yang layak untuk duduk di kerusi Exco dan bukannya "Wakil Kayangan".

Dia tidak sedar, "kayangan" bukan suka kat dia pun. Itu yang sampai terjadi kejadian ini
. "Kayangan" sebenarnya meluat tengok muka dia. Itu maklumat yang saya dapat dari sumber dalaman "Kayangan" Selangor.

Penahanan Dr Asri adalah satu perkara yang amat memalukan Islam dan memalukan kerja dakwah di Selangor. Ia petanda jelas betapa lemahnya PAS Selangor menjaga serta mentadbir perjalanan pentadbiran Islam di Selangor. Haruslah segera ditukar exco yang tidak bertanggungjawab ini.

Pada hari ini, saya malu menjadi rakyat Selangor dan saya malu adanya sebuah institusi kita panggil sebagai JAIS. Ramai lagi tempat maksiat yang boleh diambil tindakan, tapi kenapa Dr Asri yang ditangkap.

Islam Agama Hujjah. Kalau Tak Setuju dgn Dr Asri, Ayuh Kita Berhujjah

Adakan perdebatan tertutup atau terbuka. Jangan tunjuk lagak kononnya anda berkuasa anda hebat. Siapa anda berbanding dengan Dr Asri. Ilmu beliau tinggi dan beliau ada pengiktirafan dari Majlis Agama Islam Perlis.

UMNO parti pembohong dan penipu. JAIS wajib dibersihkan dari pengaruh UMNO yang telah selama ini menghina serta menjatuhkan Islam. Mereka tidak layak dipanggil sebagai Islam pun atas rekod mereka yang kuat menyokong arak, judi, qazaf, fitnah dan membenci Islam.

Tulang Besi


A Single Stream Education System

Posted: 02 Nov 2009 12:59 AM PST

It is good that the Prime Minister is firm and clear on this issue, that the government will not implement an education system that divides the people. Until the people from various races are in the agreement, then the single stream system will not be implemented. The PM also reminded the rakyat that we should not be taken up by racist remarks made by any political leader since they do not necessarily reflect the views of the majority.

It is very simplistic to think that a single stream of education system will ensure racial interaction, harmony and unity. There are many countries where you have a single stream of education, but the people are as divisive as ever. Racial unity is a very complex issue that cannot be achieved just by implementing a single stream education system. Leaders who make such a call should be reminded that educational freedom is enshrined in the constitution and it is an inherent right of all Malaysians.

Right now, while there are various streams of education system, the curriculum are set by the Ministry of Education. The content of the various educational streams should instill nation building, mutual respect, tolerance and acceptance of the uniqueness of the diversity of races in this country. Government policies that are fair, equitable, democratic that will ensure confidence and trust in the government is important. No race should be marginalized or left out from the mainstream of development. Every group is entitled to share the expanding economic cake. Government should help on the needs basis.

The government can continue to assist the bumiputras who are in needs but non-bumis who are also in needs should receive help from the government. When every rakyat feels he is a stakeholder in sharing the expanding economic cake, then it is easier to achieve racial harmony and nation building.

To be fair, since Najib became the Prime Minister, he has courageously implemented many new measures to ensure that he walks the talk of Satu Malaysia. Meeting the needs and the expectation of the various races in a multiracial country like Malaysia is a mind-boggling task. Even the PR states are confronted with many problems of how to meet the needs of the various parties within the coalition.


Change or be changed

Posted: 01 Nov 2009 10:34 PM PST


As a person who calls a spade a spade, and who gives credit where credit is due, I think the PM gave a  good speech yesterday at the Gerakan National Delegates Conference.

The delivery was good, and no doubt he is a much better speaker than his predecessor. He spoke without looking at any script, well spirited,  gesticulated and articulated very well. He  was also very humourous. 

By any standard, he is a formidable speaker, and I think I am quite qualified to say that because  I was a former Toastmaster and was once the president of a Toastmaster club, and I have been invited to judge and evaluate speakers of other toastmaster clubs as well as speech competitions before.

He said it loud and clear " I am not the prime minister for the Malays only; I am the prime minister for all Malaysians" and when he said that, he was gesticulating with a firm voice, giving an impression that he is committed and speaking from his heart..

Many of those present told me that they were impressed and felt that his message is good.

I am impressed too. But while I wanted to believe, there is this nagging feeling that this might be like another 2004 , when the then PM spoke about being a PM for all and that people should 'work with him ' and not for him. The then PM won th biggest maority in 2004, only to lose the popular votes in Peninsular Malaysia 4 years later.

Is this going to be like 2004, when pure rhetoric was given but nothing concrete was seen later on?

For the sake of Malaysians and the future of Malaysia, I hope that all that was spoken will be put into action without delay, without fear or favour,  and that the government can become truly  all inclusive, with fair and equal treatment meted o to everyone irrespective of race and religion.

Talk must be walked and that too must be done without delay. And the first thing perhaps is to merge all racial parties into a single nonracial entity and racial politics should be discarded by all.

After 2004, when expectations were built to so high, disappointment set in and disenchantment  became so great that all of us wanted a change for better.

I shall wait and see whether there would be real changes….ANd i hope those power that be realised that this would be their  last chance, and if they do not keep to their word for change, they would definitely be changed..


Malaysian man faces death penalty for Indonesian maid murder

Posted: 01 Nov 2009 10:01 PM PST

A. Murugan will probably be sentenced to death.

I am glad justice will be carried out and a deterrent is important in a society where despicable acts are being considered and seen as routine, below is a news report by AFP about a Malaysian man who abused his helpless maid to death:

A Malaysian man faces the death sentence after being charged with the murder of his Indonesian maid who was severely beaten and locked in a toilet, officials said Friday.

A Malaysian man faces the death sentence after being charged with the murder of his Indonesian maid who was severely beaten and locked in a toilet, officials said Friday.

In the latest of a series of maid abuse cases that have prompted Indonesia to temporarily ban domestic workers from coming here, 36-year-old Mautik Hani from Surabaya died from her injuries in hospital, a week after being rescued.

Her employer, 35-year-old market vendor A. Murugan, his wife and mother were arrested but only Murugan was brought to court Friday to face a murder charge.

"The investigation showed he had subjected her to a lot of abuse and there were many injuries on her body," prosecutor Manoj Kurup told AFP, adding that Murugan faces death by hanging if convicted.

"We are not charging the wife and the mother," he added, but declined to say why or give further details.

Hani was discovered at her employers' home last week, found by another Indonesian cleaner hired to replace her who noticed a foul smell coming from a locked bathroom.

Police said when she was found, her arms and legs were bound and she had bruises all over her body. Among her injuries was a serious wound to her right leg through which the bone could be seen.

Local papers reported Hani had been abused by her employers almost daily during the two months she worked at their home.

One of Asia's largest importers of labour, Malaysia depends heavily on domestic workers, mainly from Indonesia, but has been criticised for its lack of action to protect their rights and regulate their working conditions.

Indonesian maids typically work seven days a week for as little as 400 ringgit (113 dollars) a month.

In May, Kuala Lumpur announced plans for new laws to protect domestic workers from sexual harassment, non-payment of wages and poor working conditions.


1Malaysia: The Making Of A Police State?

Posted: 01 Nov 2009 10:20 PM PST

The Frequency of Blatant Police Harassment has evidently increased in recent days raising concern among the citizens as to where our beloved country is heading. The Rowdy and Thuggish behaviour of the police shown in these two videos is totally Unacceptable and Must be Check before further Irreversible Damage is done to this country's image.


This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

SABM Penang Roadshow

Posted: 02 Nov 2009 03:13 AM PST

Those of you in Penang will be pleased to know that the Saya Anak Bangsa Malaysia initiative will be coming down to you!


You'd be a fool to miss something like this.

There's an excellent line-up of speakers - I've listened to them before and they know their stuff!

For more details, get yourself down HERE to check it all out.


Tidak macam adegan Hang Tuah dan Hang Jebat

Posted: 01 Nov 2009 09:08 PM PST


Khalid Ibrahim perintah ADUN Port Kelang, Badrul Hisham letak jawatan sebagai wakil rakyat. Langsung Badrul berhenti dari menjadi ahli PKR, jadi ADUN bebas dan sokong Barisan Nasional.

Khalid desak Badrul supaya letak jawatan. Najib jawab tiada sesiapa ada hak untuk suruh sesiap letak jawatan. Langsung dia cabar Najib supaya Badrul letak jawatan dan hadapi pilihanraya. Kali ini, Najib tidak layan dan tidak letak jawatan macam Badrul.

Cuma bayangkan Khalid sebagai Hang Tuah mencabar Najib yang kononnya Hang Jebat yang sedang bermaharajalela dalam istana dalam epik pertarungan yang penuh bersejarah dan bermakna dalam psiki orang Melayu.

Hoi Najib! Turunlah ka ka ka kalau kau be be be berani. Ka ka kamu ini tidak mengamalkan demokrasi yang adil.

Alah ... dahlah gagap. Bunyi sikit punya skima.

Kalau kau a a a a anak jan jan jan jantan dan telor ti ti ti ... whats dat ... Rosmah. Kamu mesti telus, profesyenal dan menjalankan good governance.

Ya Allah ... skima lagi. Lupa apa nak cakap pulak.

Kamu Hang Najib mesti tahu bahawa hanya PKR saja yang ... ah ah ah ... ah ....

Macam mana pendekar cakap tak habis ayat. Dah terlupa apa nak cakap. Anggap orang faham apa dia nak cakap.

Turun kamu Najib dan undilah Barisan Nasional!

Hehehe ... tersasul macam di Ijok.

Memang tak layak dan segak Khalid nak jadi hero. Mana dia akan pergi kalau bateri AAA habis power?


“2+3=8″..Complications of Sarawak

Posted: 01 Nov 2009 07:45 PM PST


The whole weekend Marina was the focal point of every conversation in all corners of Sarawak. However what is most puzzling is that according to a parent,"How come Federal Officers or Ministers are so quiet on this issue? Our Ministers can harp and shout their voices hoarse from the longhouses rooftops but it will be too no avail. There seems to be a deafening calm and silence.

The headlines by Minister Of Land Development James Masing in the local Borneo Posts should be commended. His children are also mixed and they cannot run away from it. The whole story can be read by HERE. Out of curiosity what has happen to the some of the other Sarawak Federal Members of Parliament who should be making their voices heard now in Parliament on this issue.Only a handful dares to make their presence felt. Do we need to tell them that 2+3 does not equal to 8 before they come out of their cocoon shells/caves to fight for their own people. Are they so afraid of stepping on the WRONG  TOES..??

Do we need to tell them what to do? Can't they organise themselves to be heard in a Press Conference in Parliament or get a signed Memorandum to deliberate on this issue. There is a serious need to look into this matter as PM Najibs "slogan 1 Malaysia" is but another rhetoric and going astray. In Sarawak one can say if you throw a COIN IN THE AIR IT WILL BOUND TO HIT A PERSON OF MIXED PARENTAGE. It's not funny though as this issue will singularly bring down the Government of the Day.

Sarawak is the Bastion of BN Government with 30 out of 31 Parlaiamentary seats and 62 out of 71 State seats. It's already out in the open now and the can of worms are wriggling free. The opposition have been harping on NCR issues in Sarawak,corruption,cronyism,abuse of powers,Penan rape cases  "To me, all these reports are not true" and many others and BUT ULTIMATEDLY THIS IS THE BIGGEST SINGULAR THORN THAT WILL INFLICT THE CORE  DAMAGE TO THE INVICIBILITY OF THE BN.

BN strategists will say to their respective bosses no way ,no way,no way but when it happens that the results are not as expected and there is a sudden shift of voters attitude the amount of $$$$$$ to bring them back in terms of development it will be a little too late. Some opposition leaders are at their little corner of their constituencies giggling and rubbing their hands with delight.

According to a number of analysts  BN should not be HOLED UP with this issue as Marina is tantamount and likened to be God's Gift to the opposition. There are hundreds and thousands who are not accorded this status but are now saying,"If only Marina had appeared earlier…her grades are so much better than ours and she has made the right noises. "

A close aide to James Masing said that the boss sees no other choice available to him but to confront the ISSUE OF MARINA headon as the Bumiputras in Sarawak are looking beyond this statement which James said," It's not just education we are talking about here,". Now its up to the Fedral authorities to stand up and get their hands dirty or else it will be sooner rather than later the people will turn against the BN Governance.

2+3 equals 5 but we do make it a little too complicated at times for this country to move forward.  A chinese friend who had dinner with me said in jests," Now we CHINESE can call ourselves Cinaputra.We dont want any complications now do we…hik hik hik ????


Penahanan Mantan Mufti Perlis ~ Mengajar agama tanpa tauliah JAIS? Satu penahanan politik beralaskan polemik agama?

Posted: 01 Nov 2009 08:11 PM PST

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Saya merujuk kepada berita penahanan mantan Mufti Perlis Dr.Mohd. Asri Zainal Abidin oleh JAIS @ Jabatan Agama Islam Selangor di sebuah banglo mewah di Taman Sri Ukay, Hulu Kelang, Selangor semalam.

Penahanan Dr Asri beralaskan dakwaan bahawa beliau mengajar agama tanpa tauliah JAIS.

Memang teramatlah ganjil keadaan pentadbiran Jabatan Agama Islam di negeri Selangor ini bilamana para mufti negeri dan negara senantiasa menjadi mangsa jabatan agama negeri ini!

Mufti mufti ini selalu dikacau dan di ganggu oleh pihak berkuasa bilamana mereka cuba menyampaikan ilmu Agama Islam dan menegakkan yang makruf serta bersuara mencegah yang mungkar!

Dr Mohd Asri Zainal Abidin bukannya seorang penjual ubat dikaki lima jalanan yang merepek merapu tentang Ad Deenul Islam mewajarkan beliau ditangkap, ditahan dan didakwa sedemikian rupa.

Beliau bukan macam mana mana pemimpin ajaran sesat seperti Ayah Pin, Rasul Melayu, Abuya Ashaari, dan yang sewaktu dengan mereka.

Dr Mohd Asri yang saya kenal adalah seorang ilmuan Islam yang lantang bersuara mengikut kata hatinya yang kekadang tidak selari dengan kebiasaan orang orang yang kononnya bijak pandai Islam tetapi diam membisu terhadap polemik didalam masyarakat dan umat Islam didalam negara ini.

Nak kata bahawa Dr Asri ini manusia Muslim yang teramat sempurna memang lah tidak tetapi dialah satu satunya ilmuan agama Islam didalam Malaysia yang berani bersuara, menyatakan pendiriannya terhadap apa apa isu yang melibatkan Al Islam.

Sikap beliau nampaknya tidak disenangi banyak pihak yang berkepentingan dan kini ianya telah sah ditahan di atas alasan yang paling koman spana iaitu mengajar agama tanpa tauliah!!!

Hello!!!

Dr Mohd Asri Zainal Abidin adalah seorang mantan Mufti!

Alasan mengajar agama tanpa tauliah ini memang satu perkara yang paling lemah kerana beliau adalah seorang Muslim yang pernah dilantik dan dimahsyurkan sebagai mufti, bukannya pemimpin mana mana kultus ajaran sesat.

Mana ada didalam ajaran Islam yang dibawa Rasulullah Sallalahu Alaihi Wassallam tuntutan bahawa sipolan bin sipolan yang hendak menyampaikan walau satu ayat dari Rasul Sallalahu Alaihi Wassallam untuk memegang satu sijil tauliah dari pemerintah yang sekian lama ini selalunya mengamalkan sikap ' sum mum buk mun on yom fahum laa yarji`uun'?

Dr Asri ditahan mengikut pandangan saya diatas kecenderungan beliau melawan arus. Beliau ditahan sebab beliau lantang bersuara menempelak pihak pihak berkuasa politik yang berkepentingan.

Saya baca bahawa Dr Asri di tahan semasa beliau memberi ceramah agama dimana juga hadir Ahli Dewan Undangan Negeri PAS Hulu Kelang Saari Sungip dan Ahli Parlimen PKR Ampang Dr Zuraida Kamarudin.

Apakah diatas sebab Dr Mohd Asri kelihatan sebagai rapat dengan wakil rakyat pembangkang, maka ianya harus di ajar dengan menangkapnya diatas alasan mengajar agama tanpa tauliah JAIS?

Dimanakah JAIS selama ini bilamana maksiat berleluasa disegenap pelusuk negeri Selangor Darul Ehsan?

Dimanakah JAIS bilamana timbul kekecohan politik dimana Dato Dr Hassan Ali ditempelak pelbagai pihak kerana beliau ingin menegakkan undang undang Syariah dengan memberi kuasa kepada pegawai pegawai masjid didalam negeri Selangor menangkap mana mana Muslim yang minum arak secara terbuka di khalayak awam?

Jika saya hendak bertanya tentang dimanakah pihak pihak berkuasa agama di Selangor dan negeri negeri lain bila manusia Muslim bebas sewenang wenangnya bermaksiat berpesta pora macam nak rak, senarai soalan soalan saya tak akan habis sampai kiamat?

Soalan saya adalah apakah penahanan Dr Asri ini benar benar berasaskan alasan mengajar agama tanpa tauliah atau bermotifkan politik?

Kita boleh memberi seribu satu alasan untuk menangkapnya tetapi jangan lupa bahawa Allah Subhanahu Wa Ta'ala itu Maha Mengetahui akan segala motif dan maksud tersurat disebalik penahanan Dr Asri ini.

Saya berharap agar keadilan dapat ditegakkan didalam kes ini dengan memberi ruang dan peluang kepada mantan Mufti Perlis untuk membela dirinya.

Insya Allah.

Wabillahi Taufik Wal Hidayah.

Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.


Zainol Abideen @ Mahaguru58
Kuantan. Isnin 2hb November 2009.


Ong Tee Keat enemy of the people of Sabah & Sarawak

Posted: 01 Nov 2009 05:53 PM PST


A Government member of Parliament from Sabah has branded the Federal Government, MCA president and Transport Minister Datuk Ong Tee Keat as the enemy of the poor people in Sabah and Sarawak for imposing a policy to have cars aged more than 15 years go for mandatory roadworthiness inspection from next year. Datuk Dr Marcus Mojigoh, UPKO Putatan MP, described the new policy as ridiculous and annoying as well as burdening especially to the people of Sabah and Sarawak. He said it should not be imposed in the two States as yet. He said owners of such cars were mostly poor in the rural areas where there is no Puspakom branch. "This minister is a rich man, Please ask him to replace our cars. He is becoming the enemy of the poor people. The poor people are not happy as the policy will render them losing their only mode of transportation," Mojigoh told Daily Express' journalist Chris Maskilone in Kota Kinabalu Sunday.


GERAKAN NEED TO BE PRO-ACTIVE TO GATHER SUPPORT

Posted: 01 Nov 2009 06:01 PM PST


Parti Gerakan Malaysia (GERAKAN) held its National Delegates Conference yesterday which witness the official opening done by Prime Minister and Barisan Nasional Chairman Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

During the opening speech Datuk Seri Najib had stressed that all BN parties will need to strengthen themselves while resolving all internal problems immediately so that the peoples confidence and trust would be returned in order for the BN to regain its past glory as the only party that has the mandate from the rakyat to rule and administer the country.

In the speech of Gerakan President, Tan Sri Koh Tsu Koon, its timely for Gerakan to move forward to regain the trust of the rakyat for the party and BN and requested every member to strive to achieve this goal.

While speaking to reporters later, Tan Sri Koh stated that this was the first time that there were no questions posed after the opening address.

The resolution to withdraw from the BN was also turned down by the delagates.

Gerakan is really trying its best to regain its public confidence and if the party moves in resolving public woes, it may be able to regain all its lost seats in the future polls.


I'm gonna make your day

Posted: 01 Nov 2009 05:51 PM PST


No First Or Second Class Citizens In Malaysia. Only 1st and Economy Class?

Yesterday I read about Muhyiddin Yassin, Deputy Prime Minister calling some Malays traitors.

He said, in the 52 years Umno had been leading the nation, the party had never forsaken the interest of the Malays but in fact had always and would continue to champion them. Muhyiddin added that what was also more worrying now was that there are some non-Malay quarters who were openly questioning Malay rights and privileges. "And what was even more disappointing," he said, "was that there was a small number of Malays who were acting as a thorn in the flesh". He urged the Malays to be firmly united against these traitors as they were obstacles to the progress of the Malays.
The DPM was criticised for making such blatantly racist remarks by the local media and pro-Opposition publications.

But our wise DPM also said that there are no first or second class citizens in Malaysia. He said Malaysia also did not have people who were marginalised or were purposely marginalised and in fact unity was the underlying theme of the 1Malaysia concept. Yes, I know. At first I thought he was talking about some other country but he did mention Malaysia wor.

Today, I read in the papers that our Prime Minister has come out and condemned 'certain leaders' for their racist remarks.

"Umno is not a racist party," he said. "Racist comments from "one or two Umno leaders" should be ignored because the majority of members in the party are not racists."

Najib reiterated that his mission as Prime Minister was to lead all Malaysians.

If this wasn't Bolehland, I'd be rejoicing in that statement. But since it is I am not sure I can believe it.

Oh well, it's only Monday. So I am sure there will be more 'surprises' as the week goes on.

Wait...wait...wait...I am not all that cruel la. To spoil your Monday like that so I'd like to draw your attention to something that will make you laugh. Might even be hysterical guffaws so please take care not to choke on your nasi lemak.......

Terengganu and the state government is coming up with innovative ways to improve sexual relations


Apparently, body odour, humdrum sex and boring pyjamas have been blamed for the high divorce rate in Terengganu. Authorities there are looking for ways to introduce exotic and sensuous fragrances among other things, that can arouse sexual desire.

Hiyah! Waffor want to be so difficult. Just stage a couple of Beyonce concerts in KT lor. Kao tim for sure one. You dinch know meh? Even those PAS Youth flers think that watching Beyonce perform will stir up the most inactive groins.

Welcome to the start of a 'normal' week in 1Malaysia.

NIAMAH!!!


Former Perlis Mufti detained for what?

Posted: 01 Nov 2009 05:04 PM PST

Sometimes the law can be a constrictive thing. In this case a gathering of 100 people at a private home. However only the ex-mufti was detained but not those who attended. But the police was mere assisting JAIS~ so they say. I find that hard to believe really. Why would JAIS request the help of police detain that man? Couldn't JAIS have done that themselves? I feel like there is something fishy going on. But well~ how they run their operations is non of our business especially a humble blogger like me.

Official news report here.


No comments: